När någon avlider är det kanske inte jätteroligt att börja planera för begravningen. All planering och alla detaljer som ska ordnas kan kännas övermäktiga under sorgeperioden. Nu för tiden finns det olika sätt att planera för en begravning och det måste således inte ske via ett fysiskt besök hos din begravningsentreprenör.
En begravning kan ske på olika sätt beroende på vilket trossamfund du eller den avlidne tillhör. I Sverige är det vanligast med kyrkliga eller borgerliga begravningar, men de flesta begravningsbyråer erbjuder även andra former, som exempelvis muslimska begravningar.
Planera inför begravningen
Efter att en anhörig har avlidit är det dags att påbörja planeringen för begravningen. Till att börja med är det smart att jämföra offerter på begravningstjänster i ditt närområde för att ta reda på det bästa priset hos olika begravningsentreprenörer. Begravningar kan bli dyra och vissa begravningsbyråer tar mer betalt än andra.
När du har hittat en passande entreprenör kan du besöka deras hemsida för att läsa mer om deras tjänster.
Föredrar du ett fysiskt möte med begravningsbyrån kan du maila eller ringa för att boka ett möte. Vill du hellre sitta hemma och planera allt i lugn och ro erbjuder väldigt många begravningsbyråer möjligheten att sköta all planering via telefon eller via deras hemsida.
I vissa fall har begravningsbyråerna färdiga begravningspaket med ett fast pris. Då slipper du själv sitta och skräddarsy begravningen. Annars har byråerna oftast massor med olika alternativ och möjligheter för att få till den perfekta begravningen efter just dina specifika önskemål.
När ett datum för begravningen är bestämt kan du skicka ut inbjudningskort till alla berörda med tid och plats för begravningen samt eventuell information angående om det önskas någon speciell klädsel eller tema.
Kom ihåg det här när någon har avlidit
Förutom planeringen av själva begravningen finns det andra saker att göra och tänka på när någon i din närhet har avlidit. Du bör informera alla berörda parter om dödsfallet, men du behöver inte meddela myndigheter inom stat, kommun eller region, eftersom de får informationen via Skatteverket. Tycker du att det är jobbigt eller svårt att meddela dödsfallet kan det räcka med att du skickar ett mail eller kort. Huvudsaken är att budskapet når fram till familj, vänner eller kollegor.
Avsluta eventuella avtal och abonnemang i den avlidnes namn, samt autogiron och liknande. Ta även hand om den avlidnes post så att den hanteras på rätt sätt efter dödsfallet och ta hand om den avlidnes försäkringsinnehav så att dessa ändras och avslutas.